رگ های واریسی رگ های خونی متورم و پیچ خوردهای هستند که درست زیر سطح پوست برآمده میشوند. این برآمدگیهای آبی یا بنفش معمولاً در پاها و مچ پا ظاهر میشوند. آنها میتوانند دردناک یا خارشی باشند. رگ های عنکبوتی که ممکن است رگ های واریسی را احاطه کنند، خطوط قرمز یا بنفش کوچکتری هستند که نزدیک به سطح پوست ظاهر میشوند. اگرچه وریدهای واریسی میتوانند ناخوشایند و ناراحت کننده باشند، اما برای بیشتر افراد خطرناک نیستند. در برخی موارد، رگ های واریسی شدید میتوانند منجر به مشکلات سلامتی جدی مانند لخته شدن خون شوند. میتوانید اکثر علائم واریس را در خانه تسکین دهید یا پزشک میتواند آنها را با تزریق، لیزر درمانی یا جراحی درمان کند. برای آشنایی کامل با این موضوع تا انتهای این مقاله همراه آنیل آکادمی بمانید.
واریس چیست؟
واریس اختلالی در خونرسانی به رگهای پا است که باعث برجستگی و تغییر رنگ رگها میشود. رگهای واریسی معمولا متورم، بزرگ و رنگ مایل به آبی یا بنفش و یا قرمز دارند و اغلب دردناک هستند. این بیماری که به ویژه در زنان شایع است و عوامل ژنتیکی در ایجاد آن نقش مهمی دارد. رگهای واریسی یا رگهای تار عنکبوتی که به عنوان واریکوز نیز شناخته میشوند، تارهای نازک و ریزی هستند که در زیر پوست ظاهر میشوند و زیبایی پوست را از بین میبرند. هنگامی که سیاهرگهایی که وظیفهی انتقال خون بدون اکسیژن را از قسمتهای بدن به قلب و ریه ها را دارند و به صورت غیرعادی ضخیم شده و پیچ و تاب خورده و بزرگ میشوند، در این صورت میگوییم این عروق دچار واریس شدهاند. واریس بیماری کم خطری است اما در صورت عدم رعایت برخی موارد و مراجعه دیرهنگام به پزشک میتواند به بیماری خطرناکی تبدیل شود و مشکلاتی را ایجاد کند.
فرایند تشکیل
سیاهرگها، رگهای خونی هستند که خون را از تمامی اندامهای بدن جمع آوری کرده و به سمت قلب هدایت می کند. همانطور که در قسمت های مختلف بدن برای ادامه حیات خود از اکسیژن خون استفاده می کنند، مواد زائد خود را (از جمله دی اکسید کربن و… ) را به درون سیاهرگها بر می گرداند. خون ورودی به سیاهرگها، به قلب و سپس ریه ها بازگردانده می شود در ریه ها، دی اکسید کربن از خون گرفته و اکسیژن وارد خون می شود و سپس این خون اکسیژن دار، به ارگانها و اندامهای بدن فرستاده می شود. سیاهرگها باتوجه به نوع فعالیتی که دارند و جایگاهشان ،اندازه های مختلفی دارند. بزرگترین سیاهرگها در مرکز بدن وجود دارند که خون را از رگهای کوچکتر جمع کرده و به قلب می رسانند. در سطح بدن، سیاهرگهای ریزی وجود دارند. این رگهای ریز ،بهم پیوسته و به رگهای جمع آوری کنندۀ بزرگتر ریخته و نهایتا ً خون را به قلب می رسانند. وقتی که جریان گردش خون به درستی انجام نشود، رگها بر اثر جمع شدن خون در آنها برجسته بیشتر می شوند که این امر بیشتر در پاها و رانها دیده می شوند که به آنها واریس گفته می شود.
علائم واریس چیست؟
قابل تشخیص ترین علامت وریدهای واریسی، یک سیاهرگ آبی یا بنفش است که دقیقا زیر سطح پوست شما وجود دارد. علائم عبارتند از:
رگهای برآمده: رگهای پیچ خورده، متورم و طناب مانند اغلب آبی یا بنفش هستند. آنها درست در زیر سطح پوست روی پاها، مچ پاها و پاهای شما ظاهر می شوند. آنها می توانند به صورت خوشه ای رشد کنند. خطوط ریز قرمز یا آبی (وریدهای عنکبوتی) ممکن است در نزدیکی پوست ظاهر شوند.
پاهای سنگین: عضلات پاها ممکن است احساس خستگی، سنگینی یا سستی کنند، به خصوص پس از فعالیت بدنی.
خارش: ناحیه اطراف رگهای واریسی ممکن است خارش داشته باشد.
درد: پاها ممکن است دردناک باشند، به خصوص در پشت زانو. ممکن است گرفتگی عضلات نیز داشته باشید.
تورم: پاها، مچ پا و پاهای شما ممکن است متورم و ضربان داشته باشند.
تغییر رنگ و زخم های پوستی: اگر واریس درمان نشود، می تواند باعث ایجاد تغییر رنگ قهوه ای در پوست شما شود. رگ های واریسی شدید می تواند باعث ایجاد زخم های وریدی روی پوست شما شود
عامل واریس چیست ؟
کارشناسان مطمئن نیستند که علت کش آمدن ورید ها و یا معیوب شدن دریچه ها چیست. در بسیاری از موارد علت مشخصی ندارند. با این حال برخی از عوامل خطر بالقوه شامل موارد زیر است:
- یائسگی
- بارداری
- سن بالای ۵۰ سال
- ایستادن طولانی مدت
- تاریخچه خانوادگی واریس
- چاقی
دوره های مرتبط