آیا تا به حال برجستگیهای کوچک و سفید رنگی در ناحیه پلک یا اطراف بینی تان مشاهده کردهاید؟ این ضایعات بی درد اما مقاوم که از زیر پوست خارج میشود از نظر علمی میلیا نامیده میشود. ماده داخل این ضایعات کراتین است پروتئینی که به وفور در پوست و مو یافت میشود. در این مقاله درباره میلیا، علت ایجاد آن و روش درمان و از بین بردن آن میخوانید. تا انتهای این مقاله با آنیل آکادمی همراه باشید.
میلیا چیست؟
میلیا برجستگیهای ریزی هستند که روی لایه خارجی پوست (اپیدرم) پلک، اطراف چشم و بینی و روی چانه یا گونه ها ظاهر میشود. این کیستهای ریز، سفید رنگ یا مایل به زرد هستند و به صورت خوشه ای ظاهر میشوند و میتوانند روی سطح وسیعی از پوست مشخص شوند. به ندرت پیش می آید که میلیا متورم و بزرگ شود. میلیا (milia) جمع واژه میلیوم (milium) است. این جوشهای ریز گاهی در کودکان و نوزادان دیده میشود. تقریباً نیمی از نوزادان میلیا دارند. اما میلیا در نوجوانان و بزرگسالان هم دیده میشود. میلیا به علت کثیفی پوست به وجود نمی آید بلکه زمانی رخ میدهد که کراتین (یک پروتئین طبیعی) در زیر سطح پوست جمع میشود. برخی از متخصصان پوست میگویند که ایجاد میلیا به دلیل آسیبی است که از طریق زخمهای پوستی به غدد عروق وارد میشود و در مورد نوزادان تازه متولد شده بسته شدن غدد عروق باعث آن میگردد. هر چه سن بالاتر میرود چرخه تخریب و بازسازی سلولی نیز کندتر شده و باعث میشود پوست فرد بالغ نسبت به بروز میلیا مستعد گردد.
علت بیماری میلیا چیست ؟
بسته به سن فرد مبتلا دلایل متفاوتی باعث ایجاد این عارضه میشود. درواقع دلایل ایجاد آن در نوزادان، کودکان و بزرگسالان متفاوت است.
نوزادان
علت بیماری میلیا در نوزادان مشخص نیست و اغلب با آکنه نوزاد اشتباه گرفته میشود که توسط هورمونهای مادر ایجاد میشود. اما باید بدانید برخلاف آکنه نوزاد، میلیا باعث التهاب یا تورم نمیشود. نوزادانی که میلیا دارند معمولاً با آن متولد میشوند، درحالیکه آکنه نوزاد تا دو یا چهار هفته پس از تولد ظاهر نمیشود.
کودکان و بزرگترها
در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، میلیا به طورمعمول با نوعی آسیب در پوست همراه است. این آسیبها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
تاول زدن به دلیل یک بیماری پوستی، مانند اپیدرمولیز بولوزا (EB)، پمفیگوئید سیکاتریکال، یا پورفیریا کاتنه تاردا (PCT)، صدمات تاولدار، مانند پیچک سمی، سوختن پوست، آسیب درازمدت ناشی از خورشید، استفاده طولانیمدت از کرمهای استروئیدی، روشهای لایهبرداری و کلاژن سازی پوست، مانند میکرودرم ابریژن یا لیزر، همچنین اگر پوست توانایی طبیعی خود را برای لایهبرداری از دست بدهد، میلیا ایجاد میشود که معمولاً در نتیجه روند پیری پوست با افزایش سن اتفاق میافتد.
عوامل تاثیرگذار در ایجاد میلیا کدامند؟
به اعتقاد برخی متخصصان پوست از آنجایی که پوست نواحی حساس بدن بهویژه اطراف چشم حساس و ظریفتر است، استفاده از آرایشهای غلیظ و سنگین یا برخی کرمهای آرایشی خاص میتواند موجب بروز میلیا در نواحی دور چشم شود. داشتن یک محلول پاککننده آرایش خوب یکی از ارکان استفاده از محصولات آرایشی است. بهترین توصیه ما برای پاککردن آرایش باقیمانده پوست، جهت جلوگیری از “میلیا” محلول پاک کننده آرایشی “لامینین” است. این محصول با فرمولاسیون خاص خود علاوهبر انطباق مناسب با پوست، میتواند آرایش را به همراه سلولهای مرده پوست پاکسازی کند. آسیبهای پوستی در اثر تماس با البسه از جنس خاص یا قرار گرفتن در برابر اشعه آفتاب، استفاده غیر طبیعی از محصولات بهداشتی و آرایشی، همچنین کهیر و برخی حساسیتها نیز میتوانند در بروز میلیا ایفای نقش کنند. میلیا احساس ناخوشایندی در فرد ایجاد میکند و این مزاحم کوچک با روشهای مرسومی که به درمان آکنه منجر میشود قابل بر طرف شدن نیستند! میلیا برعکس آکنههای چرکی که نیاز به پادزیست (آنتی بیوتیک) و درمان دارویی دارند، روش درمانی اختصاصی خود را نیاز خواهد داشت.
درمان میلیا
تخلیه میلیا: بهترین درمان برای میلیا، استخراج دستی است که باید توسط پزشک انجام شود. تخلیه میلیا مؤثرترین درمان بوده و نتایج فوری هستند. در طول این فرایند، با استفاده از یک تیغ جراحی به نام لانست، یک منفذ کوچک در سطح پوست ایجاد می شود. توده سخت میلیوم که قسمت فوقانی آن را تشکیل می دهد، به کمک انگشتان یا وسیله ای به نام «خارج کننده کومدون»، به آرامی از منفذ ایجاد شده خارج می شود.
دوره های مرتبط