بوی بد دهان، از مشکلات معمول دهان است که ممکن است هر کسی آن را تجربه کرده باشد. این مشکل آن قدر میتواند احساس بدی را به افراد منتقل کند که آنها را از حضور در اجتماعات باز میدارد. در واقع، بدبویی دهان بر اعتمادبهنفس و روابط اجتماعی فرد با دیگران تاثیر میگذارد. بوی بد دهان به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود. برای از بین بردن آن، باید ابتدا مشکل را به صورت عمقی برطرف کرد. در این مقاله ابتدا شما را با انواع بوی بد دهان و دلایلی که بر ایجاد بوی بد دهان تاثیر میگذارند، آشنا میکنم. سپس راهکارهایی را برای رفع بوی بد دهان پیشنهاد میدهم. پس تا پایان این مطلب همراه آنیل آکادمی بمانید.
شایعترین علت بوی نامناسب دهان را میتوان ناشی از عدم رعایت بهداشت دندان در نظر گرفت. اگر به درستی مسواک نزنید و نخ دندان نکشید باکتریهای موجود در آن فضا بیش از حد تکثیر میشوند و به دندانهای شما حمله میکنند. این موضوع میتواند باعث آسیب رساندن به دهن و دندان شود که نتیجه آن بوی بد خواهد بود. اکثر خانوادهها با بوی بدی در دهان فرزند خردسال خود مواجه میشوند. اصلیترین علت بوی بد دهان در کودکان را میتوان ناشی از رعایت نکردن بهداشت دندانهای آنها دانست. از طرفی وجود بیماریهایی در لثه از جمله عوامل اثرگذار در ایجاد هالیتوزیس محسوب میشوند. بهداشت نامناسب دهان شایعترین علت هالیتوز است اما تنها دلیل آن نیست. برخی از بیماریها نیزمیتوانند دلیل عطر بد و نامناسب دهان باشند.
بیماریها
نارسایی کبد، برخی از سرطانها و سایر بیماریهای متابولیک به دلیل تولید مواد شیمیایی میتوانند باعث بوی نامطبوع دهان شوند. رفلاکس معده نیز از بیماریهای شایعی است که به دلیل برگرداندن اسید معده باعث بوی ناخوشایند میشود.
رژیمهای غذایی نامناسب
علت بوی بد دهان میتواند به رژیمهای غذایی نامطلوب هم مرتبط باشد. اگر به مدت طولانی در طی روز چیزی نخورید یا به طور مداوم از رژیمهای غذایی کمکربوهیدرات استفاده کنید، ممکن است باعث بوی بد دهان شود. تجزیه چربیهای تولید کننده مواد شیمیایی به نام کتون باعث بوی بد در ناحیه دهان میشود.
استعمال دخانیات
بله، تنباکو و توتون خود یکی از دلایل بوی بد دهان است. تنها پاسخ در این مورد ترک سیگار است. سیگار کشیدن علاوه بر بد بو کردن دهان باعث از دست دادن چشایی، لکهدار کردن و تحریک لثهها نیز میشود. احتمال دچار شدن به بیماریهای لثه در افرادی سیگاری بیشتر است. همچنین این افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان، ریه و بیماریهای قلبی هستند. از دندانپزشک، داروساز یا پزشک متخصص برای ترک سیگار کمک بخواهید. اگر سیگار کشیدن را متوقف کردید اما هنوز دهان شما بوی بدی دارد، شما باید به دندانپزشک یا مشاور خود مراجعه کنید.
خشکی دهان . ممکن است بزاق دهان به طور طبیعی بدبویی دهان را از بین ببرد، زیرا باکتری ها را می کشد و اسید داخل دهان را که توسط پلاک تولید شده است، نابود می کند. بعضی از دارو ها هم هستند که باعث خشکی دهان می شوند. در نتیجه در صورت ابتلا به خشکی دهان، حتما از پزشک کمک بگیرید.
بیماری لثه
التهاب لثه یا ژنژیویت(Gingivitis) که میتواند با قرمزی، تورم و خونریزی همراه باشد، از عوارض تجمع باکتریهای پلاک روی خط لثه است. در این حالت، هالیتوز در واقع از اولین نشانههای بیماری لثه است. زمانی که بهداشت رعایت شود، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آنها را پاک و به از بین بردن بوی بد دهان کمک میکند. اما وخیم شدن ژنژیویت میتواند منجر به عفونت شدید دندان و لثه یا پریودنتیت (Periodontitis) شود. این بیماری به بافت لثه آسیب میرساند و میتواند به از دست دادن دندان و استخوان اطراف آن منتهی شود.
مشکلات گوارشی
به درستی هضم نشدن غذا، رفلاکس معده (GERD)، یبوست یا اختلالات روده همگی میتوانند باعث ایجاد بوی ناخوشایند و حتی بوی مدفوع در دهان شوند. اگر مدام رفلاکس اسید معده دارید، احتمال دارد بوی غذاهایی به تازگی مصرف کردهاید از راه مری از دهان خارج و باعث بدبو شدن تنفس شود. رفع بوی بد دهان ناشی از معده با قرص و شربتهای آنتی اسید ممکن است. اما حتی پیش از مصرف نمونههای بدون نسخه توصیه میشود که ابتدا با متخصص درباره وضعیت خود صحبت کند تا به طور اصولی ریشهیابی شود. به ارتباط سردی معده و بوی بد دهان در طبهای سنتی هم زیاد اشاره میشود که گویا ناشی از غلبه بلغم است. برای اطمینان از این ارتباط گفته میشود فرد باید دقت کند که آیا پس از خوردن غذا بوی نامطبوع دهان او بیشتر میشود یا خیر.
دوره های مرتبط