روتین معجزه گر مراقبتی پوست چرب
جوش یا آکنه مخلوطی از چربی، باکتری و سلولهای مرده پوستی در فولیکولهای مو هستند. در حالت طبیعی چربی تولید شده در فولیکول از آن خارج شده و به سطح پوست می آید اگر این سیر طبیعی به درستی طی نشود، زمینه ایجاد آکنه فراهم میشود.
انواع آکنه:
1. خفیف غیرالتهابی که سرسفید و یا سرسیاه هستند.
2. التهابی متوسط که شامل پاپول و پوسچول هستند.
3. شدید التهابی که شامل کیست و ندول هستند.
نکات مراقبتی مناسب پوست چرب:
1. صورتتان را دو بار در روز و بعد از تعریق بشویید
2. از اسکراب یا لایهبردارهای ناملایم استفاده نکنید
3. پوست خود را دستکاری نکنید
4. در صورت لزوم جوش را درست تخلیه کنید
5. هر چیزی که در تماس با پوست است را بهطور مرتب بشویید
6. از محصولات غیرکومدون زا استفاده کنید
7. محصولات مراقبت از موی خود را عوض کنید
8. پوستتان را هیدراته نگه دارید
9. حواستان به رژیم غذایی و مکملهای تبلیغاتی باشد
مهمترین اقدامات برای پوست چرب و جوشدار:
1. استفاده از ترکیبات مناسب :
· سالیسیلیک اسید: این ترکیب منافذ مسدود شده را باز میکند و التهاب را کاهش میدهد. این ترکیب برای جوش سرسفید و سرسیاه عالی است، اما میتواند به برطرف شدن سریعتر پاسچول هم کمک کند.
· بنزوئیل پروکساید: ترکیب ذکر شده باکتریهای ایجادکنندهی جوش را از بین میبرد و برای جوش التهابی عالی است.
· رتینوئیدها: این ترکیبات سطح پوست را لایهبرداری میکنند و سلولهای پوستی مرده که منافذ را مسدود کردهاند از بین میبرند. علاوه بر این التهاب را متوقف میکنند و در روتین مراقبت از پوست جوشدار یک ترکیب مهم به شمار میروند. برای شروع میتوانید از ژل موضعی ضدجوش پانژل استفاده کنید. پزشک میتواند نسخهی قویتر رتینوئید را برای شما تجویز کند.
2. روتین صبحگاهی :
ü پاکسازی پوست
پاکسازی پوست در صبح میتواند برای پوست جوشدار بسیار مفید باشد. با توجه به نوع پوست خود باید یک پاککنندهی صورت مناسب را تهیه کرده و با آن پوستتان را پاکسازی کنید.
ü تونر
برای رها شدن از چربی اضافی که ممکن است منجر به جوش شود، از تونر استفاده کنید. نوعی از تونر را خریداری کنید که برای پوست مستعد آکنه طراحی شده است. حواستان باشد تونری که استفاده میکنید، الکل و عطر نداشته باشد.
ü مرطوب کننده
پوستتان چرب است یا خشک فرقی ندارد، در هر صورت باید با استفاده از کرم مرطوبکننده پوست خود را هیدراته نگه دارید. از مرطوبکنندهای استفاده کنید که منافذ را مسدود نمیکند.
ü کرم ضدآفتاب
مهمترین محصول در روتین مراقبت از هر نوع پوست، کرم ضدآفتاب است. بعضی از داروها و روشهای درمانی جوش میتوانند حساسیت پوست به نور خورشید را افزایش دهند.
بنابراین از پوست خود در برابر اشعههای مضر خورشید با یک کرم ضدآفتاب طیفگسترده که SPF آن دستکم ۳۰ است، محافظت کنید. حواستان باشد ضدآفتابی که خریداری میکنید، بدون چربی و غیرکومدونزا باشد.
ü لوازم آرایشی برای پوشاندن جوش
این مرحله چندان واجب نیست اما میتواند به پوشاندن جوشها کمک کند. در این زمینه میتوانید از یک کرم پودر ضدلک که حاوی سالیسیلیک اسید است استفاده کنید.
3. روتین شبانهی مراقبت از پوست جوشدار
v پاک کننده آرایش (میسلار واتر، تونر)
v کلینزر(ژل یا فوم شوینده)
v داروی ضد آکنه ( ژل، محلول، استیک و...)
v روتین هفتگی مراقبت از پوست (لایه برداری، ماسکهاو...)
v استفاده از ماسکهای مناسب نیاز پوستی
رایجترین درمانهای موضعی جوش :
خانواده رتینوئیدها:
داروهایی حاوی رتینوئیک اسید و یا ترتینوئین انتخاب مناسبی برای درمان جوشهای خفیف هستندکه به صورت ژل، ٬لوسیون و یا پماد در نامهای ترتینوئین٬آداپالن و تازاروتن دردسترس هستند.بهتر است این داروها را عصرها استفاده کنید و با ۳ بار در هفته شروع کنید تا زمانی که بدن به مصرف آن عادت کند.
هشدار:
ترتینوئین را همزمان با بنزوئیل پروکساید مصرف نکنید.
رتینوئیدهای موضعی حساسیت پوست را به نور خورشید افزایش داده و منجر به خشکی و قرمزی پوست به ویژه در پوستهای رنگی میشود.
آنتیبیوتیکها
آنتی بیوتیک ها با کشتن باکتریها و کاهش قرمزی و التهاب به درمان جوش صورت کمک میکنند. در ماههای اول درمان پزشک ممکن است آنتیبیوتیک و رتینوئید را همزمان با هم برایتان تجویز کند. آنتیبیوتیک اغلب همزمان با بنزوئیل پروکساید تجویز میشود تا مقاومت آنتیبیوتیکی ایجاد نشود. برای مثال کلیندومایسین و اریترومایسین از جمله این گروه درمانی هستند.
جوش صورت عموما از طریق کاهش تولید چربی پوست و یا برطرف کردن عفونت باکتریایی درمان میشود و اغلب به ۶ تا ۸ هفته حتی گاهی ماهها تا سالها زمان نیاز دارند تا اثر کنند.
راه درمان جوش صورت بسیار متنوع هستند و به نوع و نیز شدت جوش یا آکنه بستگی دارد.
- غیرالتهابی یا خفیف که سرسفید و یا سرسیاه هستند و اغلب با داروهای بدون نسخه نظیر سالیسیلیک اسید و بنزویل پروکساید قابل درمان هستند.
- التهابی متوسط که شامل پاپول و پوسچول هستند.و ممکن است با داروهای OCT برطرف شوند٬ اما شاید جای آنها بر روی صورت بماند؛ از این رو ترجیحا برای درمان آنها با یک متخصص پوست و مو مشورت کنید.
- شدید التهابی که شامل کیست و ندول هستند ونیاز به درمانهای تخصصیتر زیرنظر یک متخصص پوست دارند.
بهترین درمان های جوش
داروهای خوراکی :
انتی بیوتیک ها
معمولا برای جوشهای متوسط تا شدید به آنتیبیوتیک خوراکی نیاز داریم. درمان خط اول در این موارد تتراسایکلین یا ماکرولید است. ماکرولید معمولا در افرادی تجویز میشود که نمیتوانند تتراسایکلین مصرف کنند؛ مثل زنان باردار و یا کودکان زیر ۸ سال.
ایزوترتینوئین
ایزوترتینوئین یکی از مشتقات ویتامین آ است و در افرادی تجویز میشود که جوشهایشان به سایر درمانها پاسخ نداده است.
داروهای ضدآندروژن
اسپیرونولاکتون از جمله داروهای ضدآندروژنی است که برخی اوقات در زنان برای درمان جوش صورت تجویز میشود. حساسیت سینهها و پریودهای دردناک از جمله عوارض این داروهاست.
داروهای ترکیبی پیشگیری از بارداری
برای دریافت پاسخ درمانی داروهای ترکیبی مانند حاوی استروژن و پروژسترون لازم است چند ماه صبر کنید؛ از این رو بهتر است در این مدت از داروهای دیگر هم برای درمان جوش استفاده کنید.
داروهای غیر خوراکی:
داپسون
این دارو به ویژه برای زنان بسیارموثر است. برای افراد با جوشهای التهابی توصیه میشود دو بار در روز داپسون مصرف کنند. خشکی و قرمزی و سوزش پوست از جمله عوارض این دارو است.
برای اثربخشی سایر داروها نظیر زینک٬ سولفور٬ نیکوتینامید٬ رزورکینول٬ سولفاستامیدسدیم ارزیابی و تحقیقات بیشتری نیاز است.
آزلائیک اسید و سالیسیلیک اسید
آزلائیک اسید با خواص آنتیباکتریال در فرم کرم یا ژل ۲۰ درصد در بازار موجود میباشد و درصورتی که دو بار در روز استفاده شود٬ از اغلب درمان های آکنه موثرتر است. حتی در دوران بارداری و شیردهی منعی ندارد. همچنین به درمان تغییر رنگی که به دنبال برخی جوشهای صورت ایجاد میشود٬ کمک میکند. قرمزی و حساسیت پوست از جمله عوارض این دارو است. همچنین به پیشگیری از مسدود شدن فولیکول مو کمک میکند. با این حال مطالعات محدودی برای اثربخشی این دارو در حال حاضر دردسترس است.
کلاسکوترون (clascoterone)
کلاسکوترون با نام تجاری وینلوی (Winlevi) یک داروی موضعی بهعنوان جایگزین برای اسپیرونولاکتون در نظر گرفته میشود و تازه تایید شده برای آکنههای متوسط تا شدید است .عملکرد این دارو، هورمونهای ایجادکننده آکنه را مورد هدف قرار میدهد و اگرچه نحوه عملکرد آن کاملا مشخص نیست اما مطالعات نشان داده است که باعث بهبود آکنه در افراد بالای 12 سال میشود. این دارو دو بار در روز، یکبار صبحها و یکبار عصرها مصرف میشود.
داروهای با نسخه
نمونههایی از داروهای موضعی شامل تازاروتن (tazarotene)، آداپالن (adapalene) و ترتینوئین (tretinoin) هستند. همه این داروها از ویتامین A گرفته شدهاند.
برخی از آنتیبیوتیکهای موضعی نیز ممکن است به پاکسازی پوست از باکتریهای اضافی کمک کنند. لازم است بدانید یافتن دوز و ترکیب مناسب این داروها ممکن است مدتی طول بکشد.
هشدار:
مصرف بنزوئیل پروکساید باید کم باشد زیرا مقدار زیاد آن میتواند به پوست آسیب برساند و باعث سفید شدن لباسها شود.
دوره های مرتبط