جوش یا آکنه همان برجستگیهای ناخوش آیندی است که به رنگ سفید، سیاه یا قرمز در سطح پوست ایجاد میشوند و زیبایی و لطافت پوست را تهدید مینمایند. اولین جوشها معمولاً در اوایل سن بلوغ دیده میشوند و با گذشت مدتی (چند سال) حتی ممکن است خود به خود درمان شوند. البته در مواردی هم مشاهده گردیده که تا سنین میانسالی پوست همچنان مستعد جوش زدن است. نکته مهم در ارتباط با آکنه، اسکار ناشی از آن یا جای جوش است که درمان آن دیگر به سادگی خود آکنه نیست. به همین دلیل برای جلوگیری از لطمات شدید و در برخی موارد غیر قابل بهبودی آکنه، اقدامات درمانی توصیه میشود پس تا انتهای این مقاله همراه آنیل آکادمی بمانید.
انواع جای جوش
اسکار قندیلی (Ice Pick)
این نوع اسکار، درست مانند قندیل که نوک تیز و قاعده پهنی دارد، بالای سوراخ ایجاد شده، پهن است و هر چه عمیقتر شود، از قطر آن کم میشود. این نوع اسکار یکی از چالشبرانگیزترین اسکارها برای درمان است. معمولا روی پیشانی و قسمت بالایی گونه که پوست نازکتر است ایجاد میشوند.
اسکار مربعی (Boxcar)
این نوع اسکار فرورفتگیهایی ایجاد میکند که لبههای تیزی داشته و این لبهها به عمق پوست فرو میروند. اسکار مربعی معمولا در ناحیه فک و چانه بروز پیدا میکند.
اسکار چرخشی (Rolloing)
این نوع اسکار معمولا در پوست زیر گونه و زیر فک پدیدار میشوند زیرا این پوست این بخش، ضخیمتر است. جای جوش چرخشی دارای لبههای منحنی است ک باعث میشود سطح پوست یک دست نباشد.
اسکار اکنه هایپرتروفیک (برجسته)
این نوع اسکار، به صورت برجسته روی پوست نمایان میشود. ای نوع اسکار زمانی به وجود میآید که بافت فیبری و کلاژن بیش از اندازه مورد نیاز تولید میشود. اسکار هایپرتروفیک معمولا روی پوست قفسه سینه، کمر، شانهها و خط فک ایجاد شده و میتوانند باعث خارش یا حساسیت شوند.
روشهای از بین بردن جای جوش
استفاده از ضد لکها: یک روش درمان آکنه استفاده از ضد لکها است. محصولاتی که دارای متریال ضد التهاب و کاهش دهنده لکههای پوستی هستند، مثل ویتامین C، آلفا هیدروکسی اسید، رتینوئیدها و هیدروکینون، در کم رنگ شدن و کاهش اندازه لکههای جای جوش مفید و کاربردی هستند.
لیزر: یکی دیگر از شیوههای درمان زخم جوش و آکنه لیزر است. لیزر میتواند به کم کردن لکههای جای جوش و درمان آکنه کمک کند. با استفاده از لیزر، پوست تا حد خوبی بهبود و التیام پیدا میکند و لکههای جای جوش کمتر میشوند.
تزریق ژل: تزریق ژل یک روش درمانی است که با وارد کردن ماده ژل شبیه به کلاژن به زیر پوست، می تواند باعث اصلاح شکل و حجم پوست شود. این روش می تواند برای رفع جای جوش و فرورفتگی که ناشی از التهاب، آکنه، زخم، سوختگی یا جراحی است، مفید باشد. تزریق ژل باید توسط پزشک متخصص پوست انجام شود و نتایج آن بستگی به عمق و محل فرورفتگی دارد.
درمان جوش با روش میکرونیدلینگ: در روش میکرونیدلینگ به کمک دستگاه مخصوصی که دارای سوزن های بسیار ریز و نازکی هستند در سطح پوست سوراخ هایی ایجاد میکنند که این فرایند سبب افزایش کلاژن سازی پوست میشود. در نتیجه کلاژن تولید شده جای زخم و آکنه را از بین برده و در نهایت پوستی صاف و یکدست را برای شما به ارمغان میآورد.
درمان جوش با روش میکرودرم ابریژن: میکرودرم ابریژن یکی از راه های کم تهاجمی برای جوانسازی پوست است که در از بین رفتن جای لک، جوش و آکنه، چین و چروک و … نقش دارد. در تکنیک میکرودرم ابریژن بدون نیاز به بی حسی موضعی به کمک دستگاه کریستال ها با کیفیت بالا به پوست شما اسپری شده و باعث از بین بردن سلول های مرده و چربی اضافی پوست میشود. همچنین این لایه بردار با جلوگیری از مسدود شدن منافذ پوستی از ایجاد جوش های آینده هم پیشگیری میکند. این روش برای جوش های سر سفید و غیر متورم مناسب است.
رتینوئیدها: یکی از درمان های رایج برای جوش این داروها هستند. آنها معمولا به شکل موضعی مورد استفاده قرار می گیرند، فرد آن را روی پوست خود قرار داده و در قسمتهای آسیب دیده از آن استفاده میکند. برای استفاده از این درمان پزشکی، فرد باید با محصولی شروع کند که دارای غلظت 0.025٪ باشد تا میزان حساسیت خود به دارو را بررسی نماید. پزشکان معمولاً ترتینوئین را به اشکال 0.025٪ و 0.05٪ تجویز میکنند.
دوره های مرتبط