اسید تراپی و فواید آن
اسیدها به عنوان عوامل لایه بردار در داروخانه ها و در کلینیک های زیبایی با درصد بالاتر برای لایه برداری عمیق تر بکار گرفته میشوند.
اسید تراپی یا اسید درمانی پوست یکی از بهترین روش ها برای جوانسازی پوست واز بین بردن بافتهای مرده و همچنین درمان بسیاری از مشکلات پوستی مثل درمان جای جوش و لک میباشد.
خاصیت لایه برداری با اسید آماده سازی پوست برای جذب بیشترمواد مغذی و تسریع مرحله بهبودی و بازسازی پوست میباشد در نتیجه محصولات مراقبت از پوست مانند کرم ها تأثیر بیشتری بر پوست شما خواهند داشت.
در مراحل درمان و مراقبت از پوست به محصولات مراقبتی از جمله کرم ها و لوسیون های حاوی مواد موثر لایه بردار واصطلاحاتی از جمله AHA و BHA و LHA و... برخورد کرده ایم که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم.
هشدار:
لایه برداری مکرر و غیر اصولی باعث نازک شدن بافت زنده پوست شده ومنجر به پارگی و اختلال در سد دفاعی پوست میشود.
انواع لایه برداری پوست
لایه برداری پوست فرآیندی است که طی آن سلول های مرده که باعث خشکی و کدر شدن پوست شده اند به دو صورت خانگی و کلینیکی و حرفه ای از سطح پوست برداشته می شوند.
روش لایه برداری خانگی با اسکراب یا لایه بردارهای اسیدی که بدون نسخه پزشک موجود است یا به صورت بالینی مانند میکرودرم ابریژن و TCA ، سطح پوست با روشهای خاصی ماساژ داده می شود تا سلولهای مرده پوست به شکل سایش حذف شوند.
روش کلینیکی وشیمیایی ، با کمک لایه بردارهای شیمیایی اسیدی ، اتصال بافت های شاخی مرده را به سلول های زنده و جوان شل می کنیم تا از سطح پوست جدا شوند.
انواع اسیدهای لایه بردار:
1. AHآلفا هیدروکسی اسید چیست؟
آلفا هیدروکسی اسید یا همان AHA که با عنوان اسید میوه نیز شناخته می شود از میوه هایی مانند سیب ، انگور، مرکبات ، نیشکر و شیر، خشکبار یا قندها یافت می شوند. این اسید محلول در آب است و یک ترکیب آب دوست و جاذب آب محسوب می شود. آلفا هیدروکسی اسید ها معمولاً برای از بین بردن لکه های تیره یا هایپرپیگمانتاسیون روی پوست ، تغییر رنگ پوست ، کوچکتر کردن منافذ بزرگ پوست و رفع چین و چروک های سطحی استفاده می شود.
انواع آلفا هیدروکسی اکسیدها
گلیکولیک اسید: از قندها بدست می آید و با کنترل تولید سبوم به کنترل چربی پوست کمک می کند.
سیتریک اسید: از مرکبات و ذرت بدست می آید و دارای خواص ضدپیری، روشن کنندگی، افزایش ضخامت لایه اپیدرم و فربگی و افزایش انعطاف پذیری پوست است.
مالیک اسید: از سیب بدست می آید و به آبرسانی، تسکین و ترمیم بافت پوست کمک می کند.
لاکتیک اسید: از قندهای شیریا سایر منابع گیاهی جایگزین گرفته می شود دارای خاصیت آبرسان و نرم کننده ضد میکروبی است و به مهار رنگدانه های قهوه ای کمک می کند. علاوه بر این لاکتیک اسید به لایه برداری کمک کرده و pH پوست را تنظیم می کند.
اگر از خشکی پیری یا رنگ خشن پوست ناراحت هستید ، اسید لاکتیک یک اسید ملایم است و باعث تحریک غیر موثر پوست نمی شود ازین رو برای شما مفید است.
اگرچه می تواند به آکنه خفیف کمک کند ، اما پزشکان توصیه می کنند در صورت داشتن اگزما از لایه بردار AHA استفاده نکنید.
مندلیک اسید یا ماندلیک اسید: از بادام تلخ بدست می آید و برای رفع مشکلات رنگدانه های پوست و رفع لک مورد استفاده قرار می گیرد.
تارتاریک اسید: از انگور بدست می آید و به عنوان یک آنتی اکسیدان محافظت کننده پوست با خواص ضدپیری و مقابله کننده با رادیکال های آزاد است.
در فرایند مراقبت از پوست انواع AHA برای افزایش روشنایی پوست از طریق لایه برداری، به نوسازی و تجدید سلولی کمک می کنند. سیتریک اسید و لاکتیک اسید به دلیل سازگاری و داشتن مزایای متعدد از جمله سودمندترین و محبوب ترین ها هستند.
2. BHA بتا هیدروکسی اسید
رایج ترین نوع آن سالیسیلیک اسید با خواص آنتی باکتریال است .بتا هیدروکسی اسید یک اسید محلول در چربی هستند که از پوست درخت بید، روغن گیاهان چهارفصل و شیره درخت توس گرفته می شود و به دلیل خاصیت لیپوفیلیک (جذب چربی) و کراتولیتیک (برای نرم کنندگی و بهبود اتصال به رطوبت و لایه برداری ) به طور گسترده ای در محصولات کنترل چربی اضافی، آکنه و همچنین برای از بین بردن سلول های مرده و آسیب های ناشی از نور مضر خورشید رفع قرمزی و التهاب استفاده می شود. این ماده قادر است به چربی های موجود در پوست نفوذ کرده و منافذ اضافی و سلولهای مرده پوست را پاکسازی کند.
سالیسیلیک اسید برای پوست های ترک خورده بهترین انتخاب است ، اما در افرادی که دارای پوست حساس هستند ممکن است نوعی محرک باشد زیرا اغلب باعث خشکی پوست می شود.
اگر پوست حساس و مستعد آکنه دارید ، از سالیسیلیک اسید با احتیاط استفاده کنید و همیشه بعد از خشک شدن سالیسیلیک اسید از مرطوب کننده استفاده کنید.
3. PHA پلی هیدروکسی اسید
عملکرد پلی هیدروکسی اسید نیز مانند AHA میباشد اما به دلیل اندازه مولکولی بزرگتر، ملایم تر است و تحریک پذیری کمتری دارد. این باعث می شود PHA در درمان انواع پوست های حساس مستعد تحریک بسیار مفید باشد. PHA دارای مزایای ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و کمک کننده به لایه برداری پوست است.
برخی از PHA های رایج عبارتند از:
گالاکتوز: قندی است که در بافت های پیوندی جاذب آب استفاده می شود و برای سنتز کلاژن استفاده می شود. این ماده یک ترکیب عالی برای ترمیم زخم و بهبود پوست است.
لاکتوبیونیک اسید: از لاکتوز بدست می آید و دارای خواص مرطوب کنندگی، آنتی اکسیدانی و تسکین دهندگی است. لاکتوبیونیک به اندازه کافی ملایم است و برای پوست های خشک و حساس مناسب است.
4. LHA لیپو هیدروکسی اسید
لیپو هیدروکسی اسید نوعی BHA است که شبیه اسید سالیسیلیک می باشد اما جذب کننده بیشتر چربی است. LHA به عمق کمتری به سلول ها نفوذ می کنند و pH آن با پوست برابر است (5.5)، این باعث می شود LHA بسیار ملایم و بدون تحریک باشد و برای پوست های حساس بسیار مناسب است. لیپو هیدروکسی اسید دارای خواص ضدالتهاب و آنتی باکتریال است و در رفع انسداد منافذ و افزایش تولید سلول کمک می کند.
AHA محلول در آب است وبهتر است روی پوست تمیز و کاملاً خشک استفاده شود. هرگونه رطوبت روی پوست مزایا و نتایج آن را کاهش می دهد BHA محلول در روغن است و باید روی پوستی که تازه تمیز و خشک شده استفاده شود. قبل از استفاده از مرطوب کننده ها BHA را استفاده کنید و یک یا دو دقیقه فرصت دهید تا عمل کند.
دیگر اسیدهای کاربردی در محصولات زیبایی:
کوجیک اسید
هرکسی که دارای سوختگی یا زخم های پوستی بیش از حد و درماتیت حتی با پوستی بسیار حساس باشد می تواند ازخواص لایه برداری اسید کوجیک استفاده کند. شایان ذکر است اگر از کوجیک اسید با سایر اسیدهای لایه بردار استفاده کنید ، به نتایج بهتری دست خواهی یافت.
اسید اسکوربیک
اسید اسکوربیک به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی برای محافظت از پوست و ترمیم و پیشگیری از آسیب های سلولی ناشی از سوختگی با نور خورشید و نور ماوراء بنفش عمل می کند.
اسید اسکوربیک مناسب انواع پوست میباشد اما اگر پوست حساسی دارید ، باید از درمان پوستی با اسید اسکوربیک اجتناب کنید یا از این اسید در دوزهای پایین استفاده کنید یا این وجود به دلیل اسیدیته بالا ، با تسریع در تولید الاستین و کلاژن ، پوست را بازیابی کرده و پوست را سفت تر نشان می دهد.اما تاثیر این اسید در افراد با هایپرپیگمانتاسیون یا لکه های رنگی در پوست بسیار بیشتر است و از تولید ملانین در پوست شما با استفاده منظم می تواند از افزایش رنگدانه جلوگیری کند. (تولید بیش از حد ملانین می تواند باعث ایجاد لکه های تیره و رنگدانه ای شود) بنابراین اگر فردی هستید که از رنگ ناهموار پوست رنج می برید و می خواهید از شر لکه های تیره پوستی خود خلاص شوید ، حتماً اسید اسکوربیک را امتحان کنید.
نکته :
اسید اسکوربیک به سرعت در هوا و نور اکسید میشود ، بنابراین این محصول باید در یک بطری تیره باشد. همچنین توصیه می شود که ویتامین C را با رتینول مصرف نکنید ، زیرا ویتامین C برای جذب پوست به سطح pH پایین تری نیاز دارد در حالی که رتینول به pH بالاتری نیاز دارد. اگر این دو را با هم مخلوط کنید ، هر کدام از آنها می تواند بی اثر باشد.
اسید هیالورونیک
این ماده به طور طبیعی در پوست ما یافت می شود و همچنین به حفظ رطوبت پوست کمک می کند. این یک ماده مرطوب کننده قوی است که در فرآیند اسید درمانی پوست نیز به عنوان مرطوب کننده عمل می کند. علاوه بر این برای افرادی که دارای پوست چرب هستند نیز مناسب است زیرا از سایر روغن ها یا نرم کننده هایی که برای پوست خشک تجویز می شود بافت سبک تری دارد.
کرم ها و سرم های حاوی هیالورونیک اسید به بازگرداندن سطح رطوبت در پوست کمک می کنند و آن را به یک عامل آب رسان عالی تبدیل می کند.اسید هیالورونیک برای افرادی که پوست خشک و دهیدراته دارند ایده آل است ، با این حال روی انواع پوست اثر بخشی قابل توجهی را خواهد داشت.
اسید فرولیک
فرولیک اسید یک آنتی اکسیدان محبوب برای اسید درمانی است و اغلب در فرم های سرم همراه با ویتامین C در فرمولاسیون مراقبت از پوست یافت می شود. نقش آن تثبیت ویتامین C است وباعث ثبات بیشتر و محافظت از قدرت آن می شود همچنین در ترکیب با ویتامین C ، می تواند در برابر نور خورشید محافظت کند.
کیفیت محافظتی فرولیک اسید در برابر آسیب رادیکال های آزاد برای همه انواع پوست مفید میباشد و اگر طولانی استفاده شود می تواند علائم پیری زودرس را بهبود بخشد و چین و چروک ها را نیز کاهش دهد.
هشدار:
از استفاده همزمان اسید فرولیک با دیگر اسیدهای لایه بردار که می تواند سطح pH پوست را تغییر داده و با سرم آنتی اکسیدان تداخل داشته باشد ، خودداری کنید.
اسید اولئیک
اسید اولئیک یک اسید چرب امگا ۹ است که می تواند پوست را تغذیه و آبرسانی کند. انواع پوست های خشک می توانند از روغن های گیاهی غنی از اسید اولئیک برای درمان اسید پوست بهره مند شوند. دارای خواص ضد التهابی است و می تواند به ترمیم آسیب های پوستی ناشی از آفتاب سوختگی کمک کند.
غلظت بالای اسید اولئیک می تواند پوست را تحریک کرده باعث التهاب شده و پوسته ریزی را افزایش دهند، به ویژه در افراد مبتلا به اگزما می تواند ظاهر پوست را وخیم تر جلوه دهد.انواع خاصی از روغن ها هستند که درصد اسید اولئیک بیشتری دارند ، مانند روغن آفتابگردان ، روغن آرگان ، کاهو یا روغن زیتون. اگر به دنبال محصولات اسید اولئیک هستید بهتر است از آنها استفاده کنید .
مراقبت بعد از اسید درمانی (اسید تراپی)
از مهمترین مراقبت ها استفاده از کرم ضد آفتاب مناسب نوع پوست بعد از لایه برداری است. پوست لایه برداری شده هرگز نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد. در غیر این صورت پوست آسیب جبران ناپذیری خواهد داشت.
لازم به ذکر است که اسید تراپی ، با دوز و درصدهای مختلفی می تواند صورت بگیرد. فراموش نکنید که دوز های بالاتر برای پوست های چرب مناسب است و پوست های حساس و خشک بایستی از دوز های پایین اسید برای لایه برداری بهره مند شوند تا نتیجه اسیدتراپی معکوس نشود.
لایه برداری پوست روشی است که نیاز به دقت و ظرافت بالایی دارد. وقتی لایه بردار مناسب مورد استفادا قرار نگرفته و اصول لایه برداری صحیح رعایت نشود ، نتیجه معکوس به دست می آید. بنابراین ، برای انتخاب لایه بردار مناسب بهتر است با یک متخصص زیبایی مجرب مشورت کنید.
دوره های مرتبط