به تغییرات قابل توجه در بافت یا رنگ پوست بثورات یا دانه پوستی گفته میشود. در واقع دانه پوستی (Skin Rash) نوعی ضایعه پوستی است که میتواند شکلهای بسیار متفاوتی داشته باشد. این عارضه در مواقعی ممکن است خشک، مرطوب، برجسته، صاف یا به صورت تاول دیده شود. دانههای پوستی ممکن است در ناحیه کوچکی از بدن بروز کنند یا اینکه سطح وسیعی از پوست را درگیر کنند. علل مختلفی موجب ایجاد دانه پوستی میشوند، به همین دلیل طیف درمانی گستردهای نیز برای آنها وجود دارد. برای مثال در اثر بعضی بیماریها، آلرژی، حساسیت و مصرف برخی داروها ممکن است دیده شود. همچنین بثورات ممکن است توسط عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی یا انگلی هم ایجاد شوند دانه ی پوستی ممکن است دردناک و همراه با خارش بوده و یا تغییر رنگ دهد. در ادامه به شایع ترین عللی که موجب دانه های قرمز پوست می شوند اشاره می کنیم. پس تا انتها همراه آنیل آکادمی بمانید.
آفتاب سوختگی از مهمترین علل قرمزی پوست
خوشبختانه این نوع از قرمزی پوست موقتی است و معمولا به راحتی بهبود مییابد. قرار گرفتن زیر نور خورشید به مدت طولانی و عدم استفاده از کرم ضد آفتاب علت آفتاب سوختگی به حساب میآید. وقتی بدون ضد آفتاب در برابر نور خورشید قرار میگیرید، اشعه ماورا بنفش (UV) به پوست آسیب رسانده و باعث میشود بدن جهت ترمیم، خون بیشتری را به ناحیه آسیب دیده هدایت کند. قرمزی پوست بر اثر آفتاب سوختگی ممکن است به خارش، تاول و لایه برداری از پوست منجر شود.
درماتیت تماسی (التهاب ناشی از تماس پوستی)
یکی از شایع ترین علت بثورات، تماس پوستی است. تماس پوستی زمانی رخ می دهد که پوست به چیزی که آن را لمس کرده واکنش نشان دهد. به دنبال ایجاد دانه پوستی، پوست ممکن است دچار قرمزی، التهاب و خارش شود. شایع ترین موادی که به دنبال تماس با آنها ممکن است موجب بثورات شوند عبارتند از: محصولات آرایشی و بهداشتی، صابون ها و شوینده ها: رنگ لباس، مواد شیمیایی مانند لاستیک و لاتکس، گیاهان سمی مانند سماق، پیچک و بلوط سمی.
آنژیوم گیلاسی
با وجود این که آن ها به خال های قرمز معروفند اما در واقع خال نیستند، بلکه این دانه های قرمز شایع ترین تومورهای خوش خیمی هستند که در اثر تجمع مویرگ های خونی و یا به دلیل پارگی های کوچک در سیستم عروقی ایجاد می شوند. این لکه ها معمولا بر روی بازوها، سینه ها، ران ها، شانه ها و شکم ایجاد می گردد. اغلب مردم از نظر شکل ظاهری آن ها را با خال اشتباه می گیرند، اما در واقع آن ها تجمع ساده عروق خونی هستند که برخلاف خال ها، بندرت بدخیم می شوند. این دانه های قرمز ممکن است بدون ضخامت و یا با کمی ضخامت و با قطر یک تا پنج میلی متر (و کمی بزرگتر) دیده شوند. دانه های قرمز روی پوست بدون خارش و تغییر شکل ظاهری اصلا نگران کننده نیستند. آن ها تومورهای خوش خیم بی ضرری هستند که در اثر تکثیر و تجمع غیر طبیعی عروق خونی ایجاد شده اند و هیچ ارتباطی با سرطان ندارند. لکه های قرمز روی پوست بدون خارش، شایع ترین نوع آنژیوم هستند که با افزایش سن، ایجاد شده و تقریبا در همه بزرگسالان بالای 30 سال دیده می شود. اما در صورت تغییر شکل ظاهری و وجود خارش می تواند نشانه بیماری های پوستی باشد.
خارش شناگر
خارش شناگر (یا درماتیت سرکاریال) یک بثورات خارش دار، ناهموار و قرمز است که پس از شنا در آب آلوده به انگلی به نام شیستوزوم ایجاد می شود. می توانند در زیستگاه های آب شیرین یا دریایی وجود داشته باشند. بثورات معمولاً ظرف یک روز از قرار گرفتن در معرض آب آلوده ایجاد می شوند و مسری نیستند. بهتر است با کورتیکواستروئیدهای موضعی و آنتی هیستامین های خوراکی درمان شود. در صورت برطرف نشدن عفونت، گاهی اوقات برای مصرف آنتی بیوتیک نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
پیتریازیس روزا: پیتریازیس روزا نوعی جوش است که به خاطر ویروس ایجاد می شود. این ویروس به مدت شش تا دوازده هفته دوام می آورد. این جوش به صورت جوش بزرگ است که در اطراف آن جوش های کوچک قرار دارند. این جوش ها به رنگ قرمز یا صورتی هستند و بافتی پوسته پوسته دارد.
دانه های مادرزادی: دانه های مادرزادی دانه های رنگی هستند که از زمان تولد بر روی پوست وجود دارند. گاهی این دانه ها به رنگ قرمز می باشند. در این صورت به این دانه ها، دانه های مادرزادی عروقی می گویند که به دلیل ناهنجاری در رگ های خونی پوست ایجاد شده اند.
دوره های مرتبط