آکنه یا جوش صورت یک اختلال پوستی التهابی است که در سنین نوجوانی شروع می شود ، این عارضه فولیکول مو و نواحی از بدن که دارای غدد سباسه فراوان است مثل اطراف بینی ، پیشانی ، چانه ، قسمت های فوقانی پشت و سینه و شانه ها را درگیر می کند.آکنه یک بیماری کشنده نیست ولی می تواند باعث اسکار دائمی و مشکلات روحی و روانی بزرگی برای بیمار شود.. اصولاً پیدایش جوش غرور ناشی از افزایش ترشح چربی و تجمع میکروب در غده چربی کنار مو است.بنابراین رعایت نکات بهداشتی می تواند نقش مؤثری در بهبود آن داشته باشد.دستکاری کردن این جوش ها موجب انتشار عفونت به نقاط دیگر و افزایش تعداد و حجم جوش ها می شود.غده های چربی که به طور طبیعی در پوست وجود دارند، گاهی به دلایل نامعلوم مسدود می شود و سبب به وجود آمدن جوش و آکنه می شود. وقتی که چربی داخل غده های چربی پوست نتواند به بیرون پوست راه یابد، این چربی، جمع شده و توسط باکتری هایی که به طور طبیعی در غده وجود دارند عفونی می شود. بر خلاف برخی عقاید رایج، عواملی چون عدم رعایت بهداشت یا غذا ها نقشی در ایجاد آن ندارند. البته، تمیزی و شست و شو، می تواند آن را کاهش داده و درمان را سریع تر کند. از رایج ترین دلایل بروز آکنه در اکثر موارد، می توان از ژنتیک نام برد. در دوران بلوغ، به دلیل تغییرات هورمونی که عمدتاً هم پر کاری هورمون های مردانه است، غدد چربی به دلیل ترشح زیاد مجرای خروج چربی را بسته و میکروب هایی که به طور معمول در پوست وجود دارند، به آن اضافه می شوند و این ضایعات التهابی را ایجاد کرده و سبب بروز آکنه می شوند.
عواملی که باعث ایجاد آکنه میشود عبارتند از:
تستوسترون
تصور می شود که آکنه نوجوانی با افزایش سطح هورمونی به نام تستوسترون که در دوران بلوغ ایجاد می شود، این هورمون نقش مهمی در تحریک رشد و تکامل آلت تناسلی و بیضهها در پسران و حفظ استحکام عضلات و استخوان در دختران دارد. غدد چربی به ویژه به هورمون ها حساس هستند. افزایش سطح تستوسترون باعث میشود که غدد بیش از نیاز پوست سبوم تولید کنند.
آکنه ارثی
آکنه می تواند از طریق وراثت منتقل شود. اگر والدین شما آکنه داشتند، احتمالاً شما نیز به آن مبتلا خواهید شد. یک مطالعه نشان داده است. که اگر هر دو والدین شما آکنه داشته باشند، احتمال ابتلا به آکنه شدیدتر در سنین پایین بیشتر است. همچنین مشخص شد که اگر یکی از والدین شما یا هر دوی آنها آکنه بزرگسالی داشته باشند، احتمال ابتلای شما به آکنه بزرگسالان نیز بیشتر است.
آکنه در زنان
زنان بیشتر از مردان در معرض آکنه بزرگسالان هستند. تصور می شود که بسیاری از موارد آکنه زنان بزرگسال به دلیل تغییرات در سطح هورمونی است .
دوره های قاعدگی – برخی از زنان درست قبل از شروع قاعدگی، شروع به جوش زدن میکنند.
بارداری – معمولاً در طول ۳ ماه اول بارداری بسیاری از زنان علائم آکنه را دارند،
سندرم تخمدان پلی کیستیک – یک بیماری شایع که می تواند باعث آکنه، افزایش وزن و تشکیل کیست های کوچک در داخل تخمدان شود.
لوازم آرایشی بهداشتی که به صورت روزمره استفاده میکنید
نوعی آکنه وجود دارد که «آکنه ناشی از لوازم آرایشیبهداشتی» نامیده میشود. این نوع آکنه، در نتیجه انسداد منافذ پوستی توسط برخی مواد موجود در لوازم آرایشی از جمله روغنها و سیلیکونها ایجاد میشود. بهتر است از محصولاتی استفاده کنید که برچسب «غیر آکنهزا» دارند. همچنین شستشوی منظم برسهای آرایشی بسیار مهم است.
استرس
وجود استرس در زندگی به ضرر ماست. این مسئله در مورد پوست نیز درست است. استرس باعث ترشح هورمونی به نام کورتیزول میشود که هورمونی استروئیدی بوده و مانند هورمون تستوسترون، به افزایش تولید سبوم (چربی) کمک میکند.مورد دیگری که ممکن است در شرایط استرسزا رخ دهد، این است که افراد به میزان بیشتری نسبت به شرایط معمولی، اقدام به کندن جوشهای خود کنند. این امر ممکن است منجر به بروز نوعی بیماری به نام « acne excoriee » شود. در این شرایط، افراد حتی با مشاهده کوچکترین نشانهای از جوش، اقدام به فشار دادن و کندن آن میکنند. این کار میتواند منجر به ایجاد زخم شود. بعضی از افراد که خود را مجبور به انجام این کار میبینند، ممکن است مبتلا به افسردگی شدید باشند.
دوره های مرتبط